HOMEOPATIE V BARVÁCH: ZELENÁ
Patří mezi nejrozšířenější nápoje světa, dopřávají si jej chudáci i zámožní průmyslníci, také politici a sportovci. Kult čaje je starobylý a nikdo přesně neví, kam až sahají jeho kořeny, obecně se odhaduje, že je znám lidstvu více než 5000 let nazpět. Mezi pěstitelské velmoci se řadí samozřejmě Čína, Japonsko, Indie, ale i Pákistán, Srí Lanka nebo africká Keňa. Čajovník jako rostlina se rozšířila prakticky po celém světě a byla přirozeným vývojem i cíleným křížením modifikována do obrovského množství druhů. Tento nápoj vzniká sběrem a následným zpracováním čajových lístků a právě forma zpracování nás bude zajímat.
Nepodceňujte přípravu
Pokud chcete zachovat vše, kvůli čemu jste se právě pro konzumaci zeleného čaje, mějte na paměti, že jej v žádném případě nezaléváme vroucí vodou. Došlo by k okamžitému zničení mnoha prospěšných látek, které dělají zelený čaj výjimečným mezi ostatními druhy. Ideální teplota je 60-80 °C, což odpovídá asi dvěma minutám po dostátí od bodu varu. Doba louhování je určená chutí, které chcete dosáhnout, dále pak také samotným typem čaje – může se pohybovat od několika sekund až do řádů minut.
Proč dát čaji zelenou
Obecně se o zeleném čaji hovoří jako o antioxidantu. Hrozba rakoviny v moderním světě je skutečně velmi rozšířená a jde o bolestivé a smrtelné onemocnění. Lze proti němu využít prevence, ale riziko nelze nikdy úplně minimalizovat, můžeme pouze snížit pravděpodobnost výskytu rakovinných buněk v těle. Nejen rakovina je ale nemocí, před níž nás může pomoci ochránit právě zelený čaj. Věda se domnívá, že je také významným pomocníkem při revmatické artritidě. Extrakt ze zeleného čaje může být rovněž nápomocen při léčbě kůže. Na Srí Lance je aplikován dokonce na místa pobodaná hmyzem.
Populární druhy zelených čajů
Z Čajů čínských je všeobecně nejznámější Gunpowder, v čínštině Zhu Cha. Pěstuje se po celé Číně a nejen tam. Jeho zpracování probíhá sušením na rozžhavených pánvích. Sencha je zase nejpopulárnějším čajem v Japonsku, pije se ráno i při konzumaci oběda. Na rozdíl od Gunpowderu je tepelných zdrojem u jeho zpracování horká voda a pára.